MTC

poza-mtc-1                 

Metoda de tratament in recuperarea medicala si medicina sportiva –

Bandajarea Neuromusculara (Medical Taping)

Astazi, nenumarate grupuri de profesionisti din intreaga lume (kinetoterapeuti, fizioterapeuti, medici) folosesc metoda Medical Taping (Bandajarea Neuromusculara) ca si tratament unic sau complementar in practica lor de zi cu zi. Pentru multi dintre ei, aceasta metoda a devenit esentiala in tratarea pacientilor (sportivi, copii, adulti, varstnici, pacienti in perioada de recuperare/ posttraumatica/ postoperatorie/ postnatala, etc.) pentru o gama larga de afectiuni.

  • Afectiuni ortopedice si posttraumatice:

poza-coperta-3

luxatii, entorse, fracturi,  tulburari de statica vertebrala (scolioze, cifoze), picior plat, etc.

  • Afectiuni reumatismale degenerative articulare:

poza-coperta-1

spondilartrozele, coxartrozele, gonartrozele, artrozele mainilor, picioarelor, etc.

  • Afectiuni reumatismale degenerative abarticulare:

poza-coperta-6

periartritele scapulohumerale, coxo-femurale, epicondilitele, calcaneitele , etc.

  • Afectiuni neurologice periferice:

poza-coperta-7

nevralgii  si nevrite, dureri din diferite cauze: hernii de disc cervicale, toracale, lombare, etc.

  • Afectiuni neurologice central sechelare

poza-coperta-4

dupa traumatisme cerebrale sau accidentevasculare cerebrale (hemoragice sau trombotice): hemiparezele, paraparezele, hemiplegii, etc.

  • Dureri postherpetice
  • Ginecologie: dureri menstruale, mastopatie fibrochistica, dureri postnatale

poza-coperta-5

Scurta descriere a metodei

Bazele metodei Medical Taping au fost puse in Japonia si Coreea in anii 1970, avand la baza metoda Kinesio® Taping. In acea perioada, metodele de bandajare elastica au fost dezvoltate pe baza stiintei miscarii (Kinesiologia) si a activitatii muschilor, fiindca ambele – miscarea si activitatea musculara sunt esentiale in mentinerea si restabilirea sanatatii. Conceptul din spatele acestei teorii este ca muschii contribuie atat la miscarea corpului, cat si la buna circulatie a sangelui, sistemului limfatic, reglarea temperaturii corpului, etc. Metoda de tratament Medical Taping a fost implementata si dezvoltata in Europa de peste 15. Dupa repetate studii si cercetari ale specilistilor olandezi, astazi metoda Bandajarii Neuromusculare are la baza manuale de speciliatate, cu diverse tehnici de aplicare pe numeroase afectiuni.

Cum actioneaza

Atunci cand muschii sunt tratati cu o banda kinesiologica Cure Tape aceasta va activa procesul de vindecare a organismului. Elasticitatea benzii aplicate este asemanatoare cu elasticitatea pielii, ceea ce permite crearea un efect de “lifting” sau “ridicare” in stratul epidermei. Datorita acestui efect, se creaza mai mult spatiu in zona subcutanata, unde sunt localizati diferiti receptori, vase sangvine si limfatice.

cum-actioneaza

Efectul de “lifting” al benzii Cure Tape pe piele imbunatateste circulatia sangvina subcutanata si drenajul limfatic. Astfel, se stimuleaza deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce considerabil. Efectul creat intre banda si piele, permite miscarea fiziologica, activandu-se procesul de autovindecare a organismului. Cu alte cuvinte, banda kinesiologica faciliteaza exact aceleasi procese pe care le-ar facilita si organismul in conditii optime. Prin aplicarea benzii kinesiologice Cure Tape utilizand diferite tehnici, efectele care pot fi obtinute, pot fi incadrate in urmatoarele categorii:

  • Ameliorarea durerii
  • Imbunatarirea functiei musculare prin reglarea tonusului muscular
  • Sustinerea functiei articulare (cresterea stabilitatii, influentarea directiei miscarii, pozitiei articulatiilor, stimuare proprioceptiva, etc.)
  • Neutralizarea congestiei circulatiei sanguine si ameliorarea drenajului limfatic
  • Influentarea neuroreflectorilor

 

Avantajele aplicarii benzii kinesiologice Cure Tape

  • poza-mtc-2Spre deosebire de benzile sau feşele inelastice uzuale,  banda kinesiologica Cure Tape deţine o elasticitate similara cu cea a pielii umane (130%-140%) si permite miscarea – astfel, declansand procesul propriu al organismului de autovindecare
  • Poate fi utilizata pentru o multitudine de afectiuni  pe un spectru larg de pacienti (sportivi, copii, adulţi, varstnici, bebelusi, pacienti in perioada de recuperare / posttraumatica/ postoperatorie/ postnatala, etc.)
  • Aplicata corect, banda are efecte aproape imediate ( amelioreaza durerea)
  • Actioneaza ca un tratament permanent –  24 / 7
  • Este rezistenta la apa si poate fi purtata intre 3 si 7 zile
  • Având un adeziv acrilic, hipoalergic si o textura din bumbac, banda kinesiologica Cure Tape permite pielii sa respire si nu provoaca iritatii
  • Este mai eficienta decst metodele clasice pentru tratarea anumitor afectiuni (ex: traume pelviene, fisuri de coaste, rupturi musculare, edem in zone dificile, cicatrici, tesut fibrotic, luxatia rotulei, etc.)
  • Tratamentul cu benzile kinesiologice Cure Tape este accesibil ca si pret pentru pacienti

In Romania, Medical Taping este inca o metoda noua de tratament in recuperarea medicala, medicina sportiva (si nu numai), dar care a inceput sa fie insusita, practicata din ce in ce mai mult de catre specialisti.

Astazi, peste 330 de terapeuti si medici din Romania au insusit metoda de tratament la cursurile de specializare si folosesc Bandajarea Neuromusculara (Medical Taping), ca si tratament unic sau complementar, aproape zi de zi.

Mai multe detalii puteti sa gasiti si pe: www.physio.ro